ARCHITECTURE / ART
Biennale Architettura 2016
 • Pin it!
Tina Hexa
November 2016
Arhitekturni bienale v Benetkah je postal en od najbolj pomembnih dogodkov v svetu arhitekture. Odvija se na istem fascinantnem območju kot umetnostni bienale, v čudovitih Giardinih in industrialnem območju Arsenale. Že nekaj let smo tudi sami redni obiskovalci in nekako je postala tradicija, da ga obiščemo v novembru.
Letošnja razstava ponuja obilo dobrih arhitekturnih projektov in navdihujočih del, v katerih se odraža naša družba in način življenja. »Poročilo s fronte« (Reporting from the front) govori o povezavah v naši civilni družbi, o soočanju s segregacijo, neenakostmi, problematiko periferije, naravnimi katastrofami, pomanjkanjem bivanjskih enot, migracijami, kriminalom, trgovanjem, odpadki in onesnaževanjem.
 • Pin it!
Španski paviljon, Giardini
Razstava temelji na vpogledu kako je globalna ekonomska kriza prizadela Španijo in njeno arhitekturo.
 • Pin it!
 • Pin it!
 • Pin it!

Arsenale je postregel z ogromno dobrimi projekti in instalacijami

 • Pin it!

En bolj zanimivih nacionalnih paviljonov je bil srbski – Heroic free shipping, opozarja na boj mladih arhitektov.

Cilj napredka v arhitekturi je izboljšanje kakovosti življenja ljudi. Glede na to, da se življenje giblje od zelo osnovnih fizičnih potreb do najbolj neoprijemljivih dimenzij človeškega stanja, se je potrebno spopadati z mnogimi področji: od zagotavljanja zelo konkretnih življenjskih standardov, izpolnjevanja človeških želja, do spoštovanja posameznika in skrbi za skupno dobro.

Vendar tega ni enostavno doseči. So bitke, ki jih je treba bojevati. Pomanjkanje sredstev, brezobzirni pritiski, pomanjkanje časa in nujnosti projektov, so nenehne grožnje, ki pojasnjujejo zakaj tako pogosto ne dosegamo kakovosti. Sile, ki oblikujejo naše grajeno okolje, niso vedno prijateljske: pohlep in nestrpnost kapitala, birokracija in ozkoglednost, ponavadi proizvajajo banalna, povprečna in dolgočasna grajena okolja. In tu so prve bojne linije, v nacionalnih projektih, od koder poročajo strokovnjaki, nam podajajo zgodbe o uspehu, vzornih projektih, kjer je arhitektura naredila razliko in jo bo ustvarjala tudi v prihodnje.

 

Kurator arhitekturnega bienala 2016, Alejandro Aravena, je recikliral 100 ton odpadnega materiala, ki je bil pred tem uporabljen na Umetnostnem bienalu leta 2015. S ponovno uporabo 10.000 m2 mavca in 14 km kovinskih panelov, je postavil impresiven industrijski prostor.

 • Pin it!
 • Pin it!
 • Pin it!
 • Pin it!
Ruski paviljon, Giardini
Rusi na vsakem Biennalu impresionirajo s svojim paviljonom – instalacija, ki predstavlja evolucijo in ponos Sovjetske moči.

 

 • Pin it!
 • Pin it!

Centralni paviljon v Giardinih – Letošnja nagrajenka Zlatega leva, visoka monumentalna instalacija Arch »Obok«, zgrajena le iz opeke in cementa, se zdi kot da premaguje lastno gravitacijo, medtem ko v očeh gledalca, povečuje moč in pomen omenjenih preprostih materialov iz katerih je zgrajena. Je primer kako lahko poceni materiali in intenzivna delovna sila, z uporabo nizkotehnoloških tehnik gradnje, rešijo svetovno potrebo po hitrem urbanem razvoju.

 • Pin it!
 • Pin it!
Avstralski paviljon, Giardini

Bazen – arhitektura, kultura in identiteta Avstralije. Bazen predstavlja vitalno moč v avstralskem načinu življenja. Urbana arhitektura, ki je več kot le prostor za plavanje, je prostor za druženje in izmenjavo doživetij.

 • Pin it!

“Armadillo Vault” (Obok pasavec), Arsenale

Osrednja impresivna postavitev razstave “Beyond bending” v Arsenalih, je delo Block Research Group iz Švice – kamnita krošnja se razteza do 16 metrov in je mejnik kamnitega inženiringa, je v celoti podprta s stiskanjem, brez uporabe lepil ali malte.

 • Pin it!
 • Pin it!

Slovenski paviljon, Arsenale

Doma v Arsenalu – knjižnici, lesena prostorska instalacija, kjer se sprašujemo kaj danes pomeni dom / Dekleva Gregorčič arhitekti

Prijava na Hexa Updejte

Blog posti / novi projekti / novice iz sveta interierov...

Hexa Social

Hexa Kontakt

+386 41 653 369
hello@hexa-design.com

©HexaDesign2020

Hexa Updejti

Blog posti / novi projekti / novice iz sveta interierov...

Prijavite se na našo mailing listo in prvi boste obveščeni o vseh Hexa Novostih.

Uspešno ste se prijavili na Hexa Updejte!

Pin It on Pinterest