DESIGN / ARCHITECTURE
Vitra
Design
Wonderland
 • Pin it!
Tina Hexa
November 2017

Vsak ljubitelj arhitekture in dizajna mora vsaj enkrat v življenju obiskati Vitra Design Museum, dragulj v Wiel am Rheinu, nemškem kraju tik čez mejo pri švicarskem Baslu. Naš drugi obisk se je zgodil v okviru ogleda razstave pionirjev dizajna – zakoncev Eames, ki smo jo zamudili v Londonskem Barbicanu, jeseni 2017 pa so jo v podobni postavitvi odprli v Vitri. Tega nismo smeli zamuditi!

Vitra Campus

 • Pin it!
Vitra design museum
Muzej, odprt leta 1989, se nahaja v stavbi, ki jo je zasnoval kanadsko-ameriški arhitekt Frank Gehry in je del Campusa Vitra.

Design Museum Vitra je muzej, posvečen dizajnu in arhitekturi in eden od najbolj pomembnih razstavnih centrov za industrijski dizajn.
Muzej, odprt leta 1989, se nahaja v stavbi, ki jo je zasnoval kanadsko-ameriški arhitekt Frank Gehry in je del Campusa Vitra. Campus je izjemen sklop stavb in ga je zasnovalo nekaj največjih mednarodnih arhitektov, kot so Zaha Hadid, Tadao Ando, ​​Jean Prouvé, Alvaro Siza, Herzog in de Meuron in Sanaa; vse objekte smo si že prvič ogledali v sklopu vodenih arhitekturnih ogledov.

 • Pin it!

bencinska črpalka by Jean Prouve

 • Pin it!

gasilska postaja Zahe Hadid

 • Pin it!

novo centralno skladišče by Sanaa Architects

 • Pin it!

konferenčni center by Tadao Ando

Vitrini izdelki danes vključujejo znamenite stvaritve Charlesa in Ray Eamesa, Georgea Nelsona in Vernerja Pantona.
 • Pin it!
 • Pin it!
 • Pin it!

Vitra Haus je pravi interior eye candy

 • Pin it!

tokratna postavitev v trendy pink pastelih in asociacijo na Alico v Čudežni deželi

 • Pin it!

Eames La Chaise

 • Pin it!

retro dizajn v moderni izvedbi

Zbirka muzeja je sestavljena iz več kot 7000 kosov in je v glavnem osredotočena na notranjo opremo in razsvetljavo iz devetnajstega stoletja do danes, zastopani pa so tudi arhitektura, jedilni pribor in zabavna elektronika. Vitrini izdelki danes vključujejo znamenite stvaritve Charlesa in Ray Eamesa, Georgea Nelsona in Vernerja Pantona.
Izdelki, ki sestavljajo zbirko Vitra, so ponavadi razstavljeni na tematskih razstavah, običajno dveh letno. Tokratno Charles & Ray Eames, The power of design, smo obiskali tudi mi.

Charles & Ray Eames: The power of design
 • Pin it!
 • Pin it!

Plywood (vezana plošča) je bil prvi material, katerega sta uporabila pri oblikovanju danes kultnega pohištva

Razstava ponuja pregled celotnega opusa in skupnega življenja tega izjemnega oblikovalskega para. Z velikim izborom izvirnih del – vključno s filmi, fotografijami, pohištvom, skulpturami, slikami, tekstilijami, grafičnim oblikovanjem in modeli – retrospektiva ponazarja izjemno sinergijo zakoncev Eames. To je bil zagotovo najuspešnejši design duo v zgodovini. Charles po izobrazbi arhitekt in Ray študentka slikarstva, sta se spoznala v začetku 40ih let prejšnjega stoletja. Ko sta se preselila v svoje prvo stanovanje v LA, sta rezervno sobo najprej pretvorila v delavnico in v njej zgradila svoj domači oblikovalski stroj – poimenovan “Kazam!”- vanj sta tovorila les in lepila, ki jih je Charles prinesel domov iz filmskega studia MGM, kjer je bil zaposlen kot scenski arhitekt. Bila sta velika ljubitelja ljudske umetnosti, katero sta kupovala na svojih potovanjih in jo uspešno kombinirala z lastnimi izvirnimi in zabavnimi kosi. Njun dom The Eames house je bil prežet z duhovitim dizajnom in umetnostjo, ki sta jo ustvarila v tem harmoničnem in kreativnem odnosu.

 • Pin it!
 • Pin it!

Leta 1947 sta v Californiji odprla svojo pisarno Eames Office. Na tej lokaciji je studio deloval do leta 1988, v njem pa so razvili na stotine naročenih del, od zgodnjih izdelkov za ameriško vojsko (lesene proteze za ranjence med 2. svetovno vojno) do filmov, razstav in pohištvenega dizajna. Tu sta razvijala inovativne proizvodne procese, da bi izkoristila nove materiale in tehnologijo, z jasnim ciljem – izdelati kakovostne vsakodnevne predmete po razumni ceni. Sodelovala sta s številnimi vodilnimi osebnostmi svojega časa, kot so Saul Steinberg, Alexander Girard, Billy Wilder, George Nelson, Eero Saarinen in Isamu Noguchi.

 • Pin it!

stoli iz serije Plastic in Wire group (plastični in žičnati stoli)

 • Pin it!

maketa njune hiše The Eames house

 • Pin it!

postavitev kot na razstavi “An Exhibition for Modern Living” iz leta 1949, kjer sta Eamesa prvič predstavila počivalnik “La Chaise”

 • Pin it!

v stavbi gasilske postaje Zahe Hadid so bili na ogled filmi, ki sta jih Eamesa posnela tekom let

 • Pin it!
 • Pin it!
Njuna kreativnost ni poznala meja. V štirih desetletjih sta imela neverjeten vpliv na sodobno arhitekturo, oblikovanje pohištva, industrijsko oblikovanje in proizvodnjo.
 • Pin it!

kralj ležalnikov – Eames Lounge Chair, 1956

 • Pin it!

Eames Chaise iz leta 1968

Charles in Ray Eames sta s svojim oblikovanjem pridobila mednarodni sloves. Najprej sta svoja prizadevanja usmerila v vezano ploščo (plywood) in raziskovala meje njenih sposobnosti, da se oblikuje v zapletene oblike. Konec 40ih let sta začela eksperimentirati z vedno bolj priljubljenim plastičnim materialom in ustvarjati legendarne stole iz steklenih vlaken. Ti so kmalu postali zaželjeni v številnih gospodinjstvih in javnih prostorih. V naslednjih letih so bili izdelani kosi, ki se zdaj štejejo za mejnike pohištvenega dizajna, na primer ležalnik Eames Lounge, serija Aluminum Group stolov, Plastic Chairs in tudi Wire Chairs.

Njuna kreativnost ni poznala meja. V štirih desetletjih sta imela neverjeten vpliv na sodobno arhitekturo, oblikovanje pohištva, industrijsko oblikovanje in proizvodnjo, svoje neverjetne zamisli pa sta uporabila tudi pri oblikovanju igrač, ugank, razstav in revij.

Prijava na Hexa Updejte

Blog posti / novi projekti / novice iz sveta interierov...

Hexa Social

Hexa Kontakt

+386 41 653 369
hello@hexa-design.com

©HexaDesign2020

Hexa Updejti

Blog posti / novi projekti / novice iz sveta interierov...

Prijavite se na našo mailing listo in prvi boste obveščeni o vseh Hexa Novostih.

Uspešno ste se prijavili na Hexa Updejte!

Pin It on Pinterest